KÜLTÜRLERDE KURBAN
Yapım : TRT
Yapım Yılı - 2008
Süre : 00:30:00
Formatı - Dijital Betacam, Renkli, Türkçe
"Kültürlerdeki Kurban" adlı belgesel programa, "Safranbolu Uluslararası 9. Altın Safran Belgesel Film Festivali"nde (2008) profesyonel dalda En İyi Üçüncü Film Ödülü verildi.
Yönetmen: İsmet YAZICI
Yapımcı: İsmet YAZICI
Metin Yazarı: İsmet YAZICI
Danışman: Ergun KOCABIYIK,
Nazlı ÖKTEN, Murat GÜLSOY
Kameraman: Berkant ÇOLAK
Kurgucu: Cahide OĞULTÜRK
Yönetmen Yardımcısı:
Tülay CANBOLAT, Elif ÖZDİKMEN
Performans: Çağlar CİLARA
Yapım Sorumlusu: Hakan BİŞKİN
Yapım Asistanı: Elif ÖZDİKMEN
Seslendiren: Şerif EROL
Ses: Hasan BEKTAŞ
Yüreğin taşıyabileceği en büyük yükü alıp, “Ölümsüzlük Diyarı”ndan, “Can Alma Diyarı”na sürgün olmuştu insanoğlu. Rızasız geçit vermeyen kapılarda acıyı tadacak, acıyla yoğrulup HALK olacaktı. An geldi, en kıymetlisinden vazgeçti. Vazgeçmeyi bilendi insan; canından, canı kadar yakın olandan geçebilen, feda edebilen. KÜLTÜRLERDE KURBAN, insanın binlerce yıllık serüveninde bilinçaltına yerleşmiş, kültürü yoğurmuş en önemli sembol ritüellerden biri olan KURBAN’ı anlatır.
Kültürler tarihi boyunca, tek tanrılı dinlerde ya da çok tanrılı bütün inanç sistemlerinde, kurban ritüeli, bireysel ve toplumsal arınmanın, kutsala yaklaşmanın, bu uğurda her şeyden vazgeçebilmenin sembollerinden biri olarak karşımıza çıkar. Tanrı’ya yönelik her türlü özveri kanla sembolize edilir. Olumsuzu olumluya çevirmek için kurban verilir; şükür için ya da adanan yolunda kurban verilir; kutsala sadakat için kan akar; yakarış için, af dilemek için kan akıtılır; ilk hasadın hakkı için verilir kurban; ölenin ardından ya da şenliklerde kurban verilir…
Tanrı-Kurban-Kan ve bunların inşa ettiği kültür, aslında beden ve ruhun hem ayırıcı hem de birleştirici serüvenini oluşturur. Canı veren “kan”, hayattır. Can aldığı diyara can verecek olan Dünyalı, adak adamalarda, kurban törenlerinde ölümle yüzleşir…
KÜLTÜRLERDE KURBAN’da, İnsanın bilmeye yol alışındaki geçtiği bu kapı irdelenmeye çalışılıyor.



