Samsun’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Samsun’da tamamladı. 1985 yılında Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümden 1996 yılında master derecesini aldı. “Kitle İletişiminde İmaj” başlıklı tezi, 1997 yılında Bilim Yayınları tarafından yayımlandı. İkinci basımı 2003 yılında İm Yayınları tarafından gerçekleştirildi. İkinci kitabı olan “Bilincin Haritası” yine 2003 yılında İM Yayınları tarafından yayımlandı. “Hayat Veren Bâkire” adlı üçüncü kitabı 2021 yılında Potkal Yayınları’ndan çıktı. “Uluslararası 360 Dereceden Aşk Festivali”nde, “İlahi Aşk” başlığıyla kendisine ayrılan özel bölümde, 2016 yılından buyana her yıl belgesellerini göstermekte ve konuyla ilgili uzman konuşmacıları ağırlamaktadır.
Bir dönem gazetecilik yaptı, Veri Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olarak çalıştı. Çeşitli özel kanallarda ve TRT’de programlar hazırladı. 2008-2009 yılları arasında iki dönem İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ‘Televizyon Yönetmenliği’ dersi hocalığı yaptı. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde aynı başlıkta seminer verdi. Birçok festivalde belgesel dalında jüri üyeliği yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan İsmet Yazıcı, halen TRT İstanbul Televizyonu bünyesinde yapımcı ve yönetmen olarak çalışmaktadır.
İsmet Yazıcı, 1999 yılından buyana, TRT Kurumu’nda, ‘semboller-kavramlar-mânâ’ üzerine dizi belgesellerin yapımcılığını, yönetmenliğini ve metin yazarlığını yapmakta.
1999 yılında hazırladığı, SURETTEKİ SIR adlı belgesel dizide, Nesneler ve onların çağrıştırdığı anlamları ve kültür tarihindeki sembolik karşılıklarını anlattı. Onüç bölüm olarak gerçekleştirilen belgeselde sırasıyla Maske, Para, Ev, Ayna, Merdiven, Harita, Kapı, Anahtar, Uçak, Yazı Araçları, Pencere, Köprü ve Saat sembollerine yerverdi.
2000 yılında yayına giren, YEDİ-VEREN DÜŞLERİ adlı belgesel program, 7 bölüm olarak hazırladı. Her bölümünde bir rengin anlatıldığı belgeselde, sırasıyla "kırmızı", "beyaz", "mavi", "sarı", "yeşil", "siyah" ve "mor" renklere yer verdi. Bu renklere felsefede, psikolojide, mitolojide, teolojide, tarihte, sanatta, kısacası evrensel kültürün içinde yüklenen anlamları inceledi.
2002 yapımı olan BİLİNCİN HARİTASI doğumla başlayıp, çocukluk ve gençlik, olgunluk, yaşlılık ve ölümle devam eden insanın dört zamanını, geçiş kapısını inceledi. Bilincin haritasını oluşturan bu dört kapının, hayata aktardığı anlamlar ve kültürlerdeki, inanç tarihindeki izleri, belgeselin konusunu oluşturdu.
2004 yapımı YOLCU’da, hazırlanılan 4 bölümde, ‘yolculuk’ teması, yaşamı vareden 4 elemente, toprak, su, ateş ve hava zeminine oturtuldu. Bu dört temel kavramın, sembol olarak insanı taşıdığı fikri ve fiziki yolculuklar anlatıldı.
2007 yapımı KÜLTÜRLERDE KURBAN, bir bölüm olarak ekranlara geldi. İnsanın binlerce yıllık serüveninde bilinçaltına yerleşmiş, kültürü yoğurmuş en önemli sembol ritüellerden biri olan ‘kurban’ anlatıldı.
2010’da 4 bölüm olarak yayına giren SAKLI KENTİN SIRDAŞI, kalem ve kağıt üzerine bir belgeseldi. Bu iki nesne üzerinden, bu iki nesneyi anlamlı kılan, ‘insan’; onları buluşturup ‘zamanın şahidi’ yapan insan anlatıldı.
2013’de 3 bölüm olarak hazırladığı İKİ DENİZİN BİRLEŞTİĞİ YERDE adlı belgeselde, “ikilikteki bütünlüğün, çokluktaki birliğin” kavranışı için yolaldı. Yirmibirinci Yüzyıl, bir yanıyla karmaşanın zamanı; toprağın kanla sulandığı bu yüzyıl, bir yanıyla da insanın, insan olmaya dair bulduğu cevaplarını, yeniden sorgulamaya başladığı durup-düşünme vaktinin adı. Bu hatırlama durağında, insanların binlerce yıldır yarattığı sembollerin izini sürmek ve onlarla oluşturduğu anlam dünyasının ipuçlarını görebilmek önemli. Çünkü, kültür ve inanç tarihi, ikiliğin perdesinin ardında saklı, ‘bütün’ün ve bütünselliğin dokusuyla örülüdür. İKİ DENİZİN BİRLEŞTİĞİ YERDE, 3 bölüm boyunca bu izin, bu bütünselliğin izini sürdü.
2013’de ve 2015’de 5’er dakikalık 49 bölüm olarak hazırladığı SIR adlı belgesel seride, dünya toprağında mayalanmış, varlık ve birlik bilinci, insanlığa ayna olup sesleri ve aktardıklarıyla ölümsüzleşmiş Doğu’nun 49 bilgesini anlattı.
2016 yapımı olan ZAMANIN ŞAHİDİ, 5’er dakikalık 7 bölüm ve ayrıca 30 dakikalık bir özel bölüm olarak hazırlandı. Tasavvuf kavramlarından yola çıkılarak hazırlanan belgeselde, 7 bölümde 7 kapı ZAMANIN ŞAHİDİ’ne rehber oldu: Aşk, Yol, İnsan-ı Kâmil, Tevhid, Dünya, İrşad, Varlık…
2022 yapımı olan GURBET, 10’ dakikalık 13 bölüm ve ayrıca 30 dakikalık 3 uzun versiyon olarak da hazırlandı. Belgeselde, 1960’lı yıllarda yurtdışına çalışmaya giden Türkler’in ve onların ailelerinin hikâyeleri konu ediliyor. Karşılıklı yazılmış mektuplar, gönderilmiş fotoğraflar, ses kayıtları, nesneler, arşiv belge ve görüntüleriyle vs. anlatım örgüsü gerçekleştirilen belgeselin çekimlerinde, DiasporaTürk’ün arşivinden yararlanıldı. 15 yıldır, gurbetçi işçilerin birinci elden nesnelerini ve belgelerini arşivleri bünyesine toplayan ve dünyanın farklı merkezlerinde sergiler düzenleyen organizasyonun, arşivi ilk kez ve yalnızca bu belgeselin kullanımına açıldı.
Yönetmenliğini yaptığı programlar arasında ayrıca, “Sesler Kalır”, “Düşlerle Gelen”, “Erol Akyavaş”, “Kurtuluş Savaşı’nda Donanmamız”, “Barbaros Hayreddin”, “Ateşi Çalmak”, “Metalin Dansı”, “Bulmaca Maratonu”, “Ah Bir Kahve Olsa”, “Sonsuz Yarış”, “Sinevizyon” yeralmaktadır. 2010 – 2011 yılları arasında TRT Haber Kanalı’nda hafta içi beş gece canlı olarak yayınlana kültür-sanat kuşağı “Hayat +”nın Genel Yönetmenliğini yaptı. 2012 yılanda, TRT – EBU (Avrupa Yayın Birliği) ortak yaqpımı olan City Folk adlı projenin, Türkiye ayağının yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı.
Ödülleri:
“Suretteki Sır” adlı belgesel programı, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği’nce verilen belgesel dalında 1999 TV Oscar’ı ödülünü aldı.
“Yedi-Veren Düşleri” adlı belgesel programıyla, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce 2000 yılında, Televizyon (Kültür-Sanat Programı) Dalında, Yılın Gazetecisi seçildi.
“Bilincin Haritası” adlı belgesel programına, 2002 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri’nde Televizyon Dalında Jüri Özel Ödülü verildi.
“Kültürlerde Kurban” adlı belgesel programına, “Safranbolu Uluslararası 9. Altın Safran Belgesel Film Festivali”nde (2008) profesyonel dalda En İyi Üçüncü Film Ödülü verildi.
İSMET YAZICI

yaptığı röportaj (2016)





21.02.2021 / 360 DERECEDEN AŞK FESTİVALİ’NİN “HAREKETE GEÇ” TEMASIYLA GERÇEKLEŞEN 13. YILINDA, IŞIK GENCOĞLU’NUN İSMET YAZICI İLE YAPTIĞI INSTAGRAM SOHBETİNİ İZLEYEBİLİRSİNİZ.
02.09.2021 / “HAYAT VEREN BAKİRE” HAKKINDA, RADYO CAZKOLİK’DE, LEYLA DİANA GÜCÜK’ÜN HAZIRLAYIP SUNDUĞU “JAZZ, MÜZİK VE KADIN” PROGRAMINDA, YAYINLANMIŞ ROPÖRTAJI DİNLEYEBİLİRSİNİZ.
17.08.2021 / “HAYAT VEREN BAKİRE” HAKKINDA, RADYOBİR’DE, ÖZKAN BİNOL’UN HAZIRLAYIP SUNDUĞU “BULUT ATLASI” PROGRAMINDA, YAYINLANMIŞ ROPÖRTAJI DİNLEYEBİLİRSİNİZ.
26 AĞUSTOS 2021 / GÖKÇEN EKİNCİ’NİN “HAYAT VEREN BAKİRE” HAKKINDA, BLOĞU İÇİN YAPTIĞI ROPÖRTAJ (Okumak için Yazıya Tıklayınız)


İSMET YAZICI - FİGEN YILMAZ / SÖYLEŞİ / 2022
İsmet YAZICI ile "UNUTAN" / Yol Aşkına - Sofra Sohbetleri / 2023
İsmet YAZICI - Sanat Perisi Söyleşisi - 20.05.2022
